Hotellbloggen

Truck stop chili

Tex-mex var egentlig klengenavnet til "Texas Mexican Railway" som gikk fra Laredo til Corpus Christi (fra 1875). I rutetabellen i avisen brukte de forkortelsen "tex-mex" for å spare på typene. Grovt sett kan man si at tex-mex er meksikansk mat med en Texas vri. Denne oppskriften stammer fra Margie Alexander - en tøff og godt voksen dame som jobber som servitør på en diner ved Highway 90A i Rosenberg (US). Hun serverer denne chilien i en enchilada, bakt med cheddar og drysset med finhakket løk på toppen (etter at enchiladaen er tatt ut av ovnen).

Denne gryta kan du bruke som en oppvarmer på hytta, når du har en haug med sultne (og øltørste) gutter på besøk, som nattmat eller bruke som fyll til din enchilada eller tamales. Jeg liker å servere den med corn tortillas eller cornbread samt pintobønner og litt ris. Nacho chips og/eller en grønn salat fungerer også som "side order". Kan også nytes uten øvrig tilbehør i en liten suppeskål. Varmer godt i vinternorge!

MARGIE'S TRUCK STOP CHILI Til 4 porsjoner

  • 1 kg oksebryst eller 1,4 kg høyrygg (med bein)
  • ca 125 gram bacon
  • 1 diger løk, hakket
  • 1 spiseskje malt spisskumen
  • 3 spiseskjeer chilipulver
  • 1 teskje paprikapulver
  • 1 teskje tørket oregano
  • 1 teskje malt sort pepper
  • 1 teskje tørket timian
  • 1 teskje salt
  • 3 store hvitløksfedd, presset
  • ca 4 dl oksekraft (gjerne fra konsentrat)
  • 1 boks hakkede tomater (Polpa på italiensk ;-)
  • 3 tørka chipotle chili fra ChiliPepperPete + 3 små tørka røde chiles.
    • eller ca 1/2 boks "La Costeña Chipotle in abodo sauce" (invandrerbutikk) + litt tørka små chiles.
    • eller så mye tørka chili du ønsker
    • eller så mye jalapeños og/eller habaneros du tør. Bruk din favoritt og sett ditt preg på retten!

Alt skal koke slik at det hele går i oppløsningStek først baconet til det blir sprøtt og legg til side. Så steker du oksekjøttet (skåret i kvadratcentimeter store biter, fritt for scener) på nokså høy varme i baconfettet til kjøttet er brunt. Sett kjøttet til side også. Skru ned varmen og fres løken gylden under regelmessig omrøring. Rist spisskummen (hvis du har hele frø) i en tørr panne. Knus og bland spisskumen, chilipulver, paprika, oregano, pepper, timian, salt og hvitløk sammen med den stekte løken og sautèr enda ett minutt. Grovhakk baconet og ha i blandingen sammen med kraften, en liten kopp vann, tomatene, chilien og kjøttet. Kok opp, skru ned varmen, dekk delvis til og la det putre i 3 timer. Ha i ekstra vann for å holde passe fuktighet.

FRIJOLES DE OLLA Dette er en fin siderett som passer godt til chilien. "Olla" betyr "bolle", så dette er altså bare bønner servert i ovnsfaste boller. Pintobønner får du kjøpt hos din lokale helsekostforretning.

  • 300 gram pintobønner
  • 1 spiseskje hvitvinsedikk
  • 1/2 løk, finhakket
  • 2 spiseskjeer smult (eller maisolje)
  • 1 chili, uten frø - finhakket
  • Litt tørket oregano
  • Salt

Legg pintobønnene i kaldt vann med en dash hvitvinseddik over natten. Skyll og rens bønnene godt. Ha dem i en kjele sammen med den finhakkede løken, smulten (oljen), chilien og oreganoen. Ha i 12 kopper vann og kok opp. La koke i 10 minutter før du skrur den varmen slik at det bare putrer. La det putre i ca 3 timer eller til bønnene er møre. Ha i slatet og la det putre en snau halvtime til. Disse bønnene er kanongode servert lune. Også veldig gode i tortillas med litt ost oppå (ungene liker det garantert!).

ARROZ BLANCO

Den mest vanlige hvite risen som serveres i Mexico - går til alt!

  • 1,5 dl langkornet ris (paella-/risottoris)
  • 3 ss olje
  • 3 ss kepaløk, finrevet
  • 1 hvitløksfedd, finrevet
  • Drøyt 3,5 dl kyllingkraft (diverse erstatninger går fint, bare det er varmt når du heller det over risen!)
  • En liten neve kopp frossne grønnsaker: mais, gulrøtter og/eller erter
  • Salt

La risen svelle i veldig varmt vann i 10 minutter. Skyll av og rens i kaldt vann. Fres risen forsiktig i oljen i en stor stekepanne over middels varme. Rør ofte for at ikke risen skal svi seg fast. Ha i løken og hvitøken og stek videre til gjennomsiktig. Fortsett å røre hele tiden. Så rører du inn kraften, de frossne grønnsakene og salt. I det øyeblikk risen begynner å koke, så skrur du ned varmen og har på lokk. La det putre i ca 20 minutter. Rør før du serverer.

DRIKKE

Øl eller vann :-o

Emneord: Hovedretter, chili, Tex-Mex, ris, okse, bønner

Pizzeria del Generale

Nyt ekte italiensk steinovnsbakt pizza i husets trattoria.

general logo hvit