Grav deg en ørret!

Snart er det jul og gravet laks eller ørret hører til. Et stykke gravet fisk er en flott og rimelig julepressang til alle oss voksne som har alt fra før. Å grave fisk er utrolig enkelt, lite tidkrevende og dessuten kan sluttproduktet fryses ned. Her er oppskriften, så sett i gang:

For å være helt sikker på at det ikke finnes noe snyltere i fiskekjøttet, så bør du fryse ned fisken et par døgn og så halvtine den opp igjen før du gjør resten av arbeidet. Jeg synes det er enklest å plukke ut beina med en nebbtang før jeg fryser den ned.

Ingredienser

  • Laks eller ørret, filetert, med skinnet på - ca 1 kg
  • Litt hvitt pepper
  • ca 1/2 dl salt
  • Litt mindre sukker enn salt
  • Raust med frisk dill

Tørk filetene godt og del dem eventuelt opp i mindre biter (du må ha partall). Bland sukker, salt og hvitt pepper. Dekk bunnen av et dypt fat med dill og dryss littegrann av salt- og sukkerblandingen over. Legg den ene fiskesiden oppå, med kjøttsiden opp. Strø på halvparten av salt- og sukkerblandingen samt raust med dill. Legg så det andre fiskestykket oppå, med kjøttsiden ned før du strør på resten av salt- og sukkerblandingen. Dekk fatet og la det stå kjølig i 2-3 døgn. Snu fisken opp til et par ganger om dagen. Skal du servere fisken sammen med en klassisk sennepsaus, så er det vanlig å skjære fisken i ca 1cm tykke skiver. Til smørbrød skjærer du den tynt.