Saag med lam

En deilig kombo av spinat og lam fra India denne gangen. Perfekt for dere som har igjen litt lammekjøtt etter påsken... Det finnes flere varianter av denne oppskriften - hvor noen ikke bruker youghurt, men tomater i steden. Atter andre varianter marinerer kjøttet i youghurt og krydder og bruker litt tomat i tillegg. Jeg vet ikke hva som er mest autentisk, men jeg vet at jeg liker denne versjonen, uten tomat og med yoghurt best.

Retten er både enkel å lage og rimelig. Den er også godt egnet til større selskaper hvor du trenger mye og smaksrik mat. Det er kanskje litt flere kryddere innvolvert enn hva en gjennomsnittshusholdning benytter, men alt dette er tilgjengelig i alle innvandrerbutikker og enkelte velassorterte, men kjedelige, norske kjedebutikker.

Ingredienser

 • 0,5 kg rentskåret lammekjøtt av bog (hvis du gidder å renskjære), skulder eller lår - i 2x2cm terninger
 • 2-10 fedd hvitløk - etter smak og naboforhold
 • 1 middels stor løk
 • Fersk ingefær, på størrelse med to valnøtter
 • 1 halv malt grønn chili og/eller en drøy ts chilipulver
 • 1 spiseskje gurkemeie
 • 1 dessertskje spisskummenfrø
 • 1 dessertskje malte korianderfrø
 • 2-3 kardemommefrø
 • 1 dessertskje garam masala
 • 2 dl youghurt, vispet
 • 2 liter ferske spinatblader eller en halv pakke frossne
 • 6-7 ss vegetabilsk olje
 • Salt

Vaskt, tørk og renskjær kjøttet i terninger. Skrell hvitløksfedd, ingefær og løk. Grovhakk og kjør til en pasta i food processor. Du kan hive i en halv grønn chili her om du vil. Jeg bruker både fersk chili samt en liten ts sterkt chilipulver. Det gir en ganske hot opplevelse!

Varm godt med olje på ganske sterk varme i en stor, tykkbunnet gryte. Brun kjøttet i oljen og ta det til side. Skru ned varmen og fres pastaen du lagde en liten stund. Rør hele tiden. Tilsett chilipulver (hvis du bruker det), den malte korianderen (kan sløyfes) og spisskummenfrøene. Stek noen sekunder før du har i kjøtt og gurkemeie samt kardemommefrø som du knuser med den flate siden av kniven (kan sløyfes). La dette surre litt en 2-3 minutter under omrøring.

Tilsett litt vann dersom det er fare for at krydderet svir seg. Tilsett youghurt og rør godt sammen. Sørg for at du har litt under middels varme. Smak til med litt salt. Legg på lokket og la småkoke i 45-50 minutter. Om det, mot formodning, skulle bli litt tørt i gryta, så har du bare i litt vann.

Skyll, forvell og grovhakk spinatbladene mens du venter. Om du gjør dette en god stund i forkant bør du skylle dem i kaldt vann etter at du har forvellet dem. Pass på å presse ut så mye vann av dem som mulig. Spinatbladene skal røres godt inn i gryta, sammen med garam masalaen, rett før den er serveringsklar. Jeg pleier å drysse garam masalen over de kalde spinatbladene i forkant - så blir det bare èn operasjon til slutt. Konsistensen skal være rimelig tykk, så om du føler det er vel bløtt kan du ta av lokket de siste 10 minuttene eller så.

Server med naanbrød og eventuelt litt raita. Klin på litt smør på børdene før du varmer dem i ovnen. Et bittelite dryss med frisk koriander på toppen skader ikke heller. Det går også an å finskjære lange, syltynne strimler med ingefær som gjør seg bra som garnityr. Papadums er en fin forrett.

Varianter

Prøv gjerne samme oppskriften, men bytt ut yoghurten med 3 store grovhakkede tomater. Da koker du med litt vann i kjelen og så har du i tomatene når det er igjen et kvarters tid. Det siste kvarteret må du da koke med lokket av. Atter en vri er å marinere kjøttet et døgn i litt yoghurt, garam masala, gurkemeie, salt og chilipulver. Følg oppskriften, men bruk en dash vann i steden for yoghurten - og ha i en stor grovhakket tomat det siste kvarteret - da med lokket av.