Chile Verde – Grønn chiligryte

Her er en spenstig meksikansk rett som egentlig skal være grønn. Om du tør å ha i så mye chili at den blir nettopp det får være opp til deg. Min ble ganske rød, på grunn av tomatene. Uansett er dette en fin søndagsrett for familien, men så er den en knock-out når du skal mate hele fotballaget med noe spennende (og litt billig)!

Oppskriften kommer her i to utgaver: den litt omstendelige som du kan bruke når du har god tid og vil kose deg med prosessen – samt en hurtigversjon som du kan bruke når du skal fore hele boretslaget etter vårdugnaden. Beklager bildekvaliteten denne gangen, glemte igjen kameraet på jobben...

Ingredienser til 4 porsjoner

Rubbing

 • Et par teskjeer salt
 • 1 snau spiseskje brunt sukker
 • En teskje malt sort pepper
 • En teskje hvitløkspulver
 • En teskje cajennepepper

Resten

 • 7-800 gram svinenakke eller flatbiff av svin
 • En halv vanlig kepaløk, hakket
 • 2 fedd hvitløk, presset
 • 4 poteter, mellomstore, skrelt og delt i 2 cm store biter
 • Ca en halvliter kyllingkraft
 • 1 boks hakkede tomater
 • 4 grønne chili
 • 1 teskje oregano
 • 3 teskjeer malt spisskummen
 • Salt, pepper og litt olje til steking

Litt om ingrediensene

Du kan sikkert bruke indrefilet av svin om du ønsker det, men dette skal steke og koke såpass lenge at kjøttet blir mørt uansett – så gå for noe rimeligere. Svinenakke passet perfekt synes jeg. Det er selvsagt alltid best å koke kraften selv, men kyllingfond fra butikken gjør en allright jobb i denne retten. Den originale oppskriften, fra min meksikanske kokebok, sier følgende om chili til denne retten:

"1 pound Poblano and 1/2 pound Anaheim chiles."

Det er altså til sammen 679,5 gram grønne chili! Eller bortimot 170 gram chili per porsjon... Poblano får vi jo ikke tak i her til lands, men den beskrives som medium sterk med styrkescore på 5 til 6. Da kan du forestille deg at en Habanero får styrkescore 10. Poblano er altså en litt sterk grønn chili. Anaheim chilien får styrkescore 2 til 3, og er sånn sett en mild grønn chili. Jalapeno er jo en chilitype man kan være heldig å få tak i her til lands – og den får også styrkescore 5-6 i samme kokebok. Så er det altså opp til deg hvor sterkt du vil ha det!

Slow-food varianten

Rubbet svinenakkeBland rubbingen godt og gni den inn i kjøttet. Stek kjøttstykket på 160 grader til den får kjernetemperatur på 70 grader. Dette tar halvannen time eller så, litt avhengig av størrelsen/tykkelsen. La kjøttet hvile en halvtimes tid eller mer før du skjærer opp i passende munnfull-biter.  Mens steika står i ovnen kan du finne frem gassgrillen. Om du virkelig vil gjøre deg flid her, så kan du bruke litt røykflis også. Legg flisen på aluminiumsfolie i grillen, så ryker det noe grådig og smaken setter seg også i chiliene. Poenget er altså å grille chiliene til de blir helt svarte på alle sider.Snu dem ofte. Når de er helt svarte, legger du dem i en lukket plastpose slik at de kan dampe ferdig der noen minutter. [[/caption] Så skal chiliene skrelles og stilken fjernes, men de skal brukes hele og frøene skal være i. Det går an å grille chiliene i ovnen også, men da vil jeg anbefale å ikke bruke røykflis ;-)


Stekt svinenakke i terningerNår steika er ferdig skåret, chiliene og potetene ferdig skrelt, er det på tide å montere det hele. Finn fram jerngryta! Stek løken og hvitløken i litt olje. Middels varme, rør godt. Ha så i potetbitene, tomatboksen og en snau halvliter kyllingkraft. La det koke opp, reduser varmen og la det putre i 10 minutter. Nå tar du i chilien og kjøttet. Alt dette skal putre på svak varme i en times tid. Om det blir for lite væske, så er det lov til å spe på med litt ekstra kyllingkraft, men pass på så du ikke lager suppe i stedet for gryte. De siste 10 minuttene av koketida har du i oregano og spisskummen. Ferdig! Server i dype tallerkner, gjerne med stekt loff og godt smør ved siden av. Jerngryta er jo tøff og lukter godt, så sett gjerne hele gryta på bordet! Både øl og rødvin går utmerket godt til denne retten. Noen vil sikkert sette pris på vann også!

”Hurtigvarianten”

Stek kjøttet på samme måte, men det er lov å skru opp til 180 grader om du har dårlig tid. Pass på å la kjøttet hvile minst 20 minutter før du skjærer det i biter. Hvis du ikke har tid til å grille chiliene, så finhakker du dem og steker dem sammen med løken og hvitløken. Om du skjærer potetene i litt mindre biter, så kan du redusere koketiden noe, men sausen skal også koke inn så jeg vil ikke anbefale å skjære dem særlig mye mindre.

"Bueno!"

Emneord: Hovedretter, Meksikansk, svinekjøtt, chili