Juletacos

På denne tiden av året hender det jo at man plutselig sitter med juleribberester på en dag hvor man egentlig har lyst på noe helt annet enn julemat. Det hender i hvert fall meg fra tid til annen. Her er en god løsning på problemet - juletacos! Dette er en variant av den mest tradisjonelle tacosen av alle: Tacos al Pastor. Her får du en relativt bred oppskrift, for tid har man jo gjerne ved juletider - men du kan selvsagt forenkle dette etter eget forgodtbefinnende!

Ingredienser

 • Ribberester
 • Chilipulver (lag gjerne en egen variant av tørkede chilier om du har tilgang og tid)
 • Avocado
 • Sylta løk (lag dem selv eller kjøp ferdig)
 • Litt ricotta
 • Koriander
 • Lime
 • Ananas (helst fersk, men boks kan brukes om du tørker skivene godt)
 • Hvetetortillas (kjøp ferdig hvis du må - har du tid; følg oppskrift under)

Fremgangsmåte

 1. Hvis du skal lage tortillas selv - så begynn med det. Oppskriften er enkel: 1 kg hvetemel, 250 gram margarin, litt salt, litt bakepulver og nok varmt vann til at det blir en lettstelt deig. Ha alle ingrediensene, unntatt vannet, i en bolle og smuldre inn margarinet skikkelig med fingrene. Bland i varmt vann, litt av gangen, og rør om til deigen er ferdig. Rull ut en pølse og kapp opp i små baller (1 kg mel skal gi ca 30 baller, så om du har justert ned oppskriften - så kan du selv regne ut hvor store ballene skal være). Dryss litt mel på benken og legg ballene oppå. Dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle og la hvile i 30-45 minutter. Sett alt du har av stekepanner på medium varme. Pannene skal være tørre (null fett). Kjevl ut hver enkelt tortilla til en plate på størrelse med en 7" vinylsingel. Stek på begge sider (de skal blåse seg opp og få lysebrune flekker på begge sider). Skal du spise dem i morgen, så avkjøler du - legger dem i en plastpose og putter i kjøleskapet. Da varmer du dem raskt opp igjen i panna dagen etter. Skal du spise dem samme dag så pakker du dem i et rent kjøkkenhåndkle. Dett tar litt tid å steke opp - men det er veldig avstressende og du kommer ikke til å angre!
 2. Skjær av svor og bein. Skær så ribba i mindre biter. Tenk at bitene/skivene skal passe i de relativt små tortillaene dine. Dryss litt av ditt favorittchilipulver oppå ribba. Varm opp så skånsomt som du kan (har du en sirkulator, så kan du med fordel gjøre dette sous vide).
 3. Skjær din egen sylta rødløk eller butikk-sølvløken i tynne skiver. Sett til side.
 4. Varm opp litt olje i stekepanna og ha i ananasen sammen med litt sukker og et lite dryss chilipulver. Stek og rist regelmessig helt til frukten får en fin brun farge.
 5. Del opp avocadoen, slice lime i skiver og anrett som på bildet (merk: annen ost benyttet der, men bare vær forsiktig med ricottamengden!)

PS! Du kommer trolig til å angre på at du ikke stekte opp flere tortillas når du først var i gang. Disse kan også fryses og holder seg fint til dagen etter i kjøleskapet - så lag heller mange på en gang og spar til senere. Dette er en oppgave for barna/ungdommene/lærlingene)!