Blekksprutsalat

Insalata di polpo

Blekksprutsalat!

Dette er en siderett som mange vil kjenne igjen fra turer både til Spania og Italia. Den smaker av hav, ser lekker ut - og vil garantert overraske dine gjester. Salaten kan selvsagt også serveres som en forrett. Rimelig å lage er den også - all den tid du får tak i blekksprut fra en av våre "innvandrerbutikker" (den finnes ofte i frossendisken).

Blekkspruten kan forresten erstattes med akkar - eller om du vil være virkelig råflott, så kan du benytte begge deler.

Ingredienser

  • 1 snau kg små blekksprut
  • 1-1,5 sitron
  • 3-4 ss kapers
  • 2 stilker stangselleri, finhakket
  • 1/2 kepaløk, finhakket
  • 1/2 fedd hvitløk, finhakket
  • en neve finhakket persille
  • en klunk olivenolje
  • en klunk hvitvinseddik
  • salt

Fremgangsmåte

  1. Rensk blekkspruten (skjær bort stuff ved øynene, finrensk inni hodet og riv av skinnet - særlig hodet).
  2. Legg i en gryte i kaldt vann, ha i FN klunk hvitvinseddik og kok opp.
  3. Når vannet putrer - hold den der i 25 min. Ta ut og kjøl ned. Skulle og dra av eventuelt løsnet skinn.
  4. Skjær i passende biter (hodet mindre enn resten) og press en hel sitron over.
  5. La stå på kjøl over natten.
  6. Prepp grønnsakene og bland med olivenolje, en klunk hvitvinseddik, kapers, persille og en tre-fire klyper salt.
  7. Fisk blekkspruten ut av bollen (la grumsevannet i bunnen være igjen) og bland med mixer fra forrige punkt.
  8. Smak til med salt og eddik. Denne salaten tåler mye syre!

Retten smaker godt også dagen etter montering (altså 2 dager etter at blekkspruten ble kokt), men den bør nok spises opp da. Nyt med et glass frisk hvitvin, f.eks en Soave, og drøm deg til sydligere strøk!

Emneord: blekksprut, salat